Sağlıklı Beslenme

Sağlıklı beslenme, insanların kaliteli ve uzun bir ömür geçirebilmesi için elzemdir. Hastalıkların çoğaldığı, hazır ürün tüketiminin arttığı günümüzde dengeli ve düzenli beslenmenin değeri tartışılmaz. Unutulmamalıdır ki, sağlıklı beslenme bir bütündür. Hem fit bir görünüm hem de pozitif bir ruh halini kapsar. Fiziksel ve ruhsal olarak iyi hissetmek için, dengeli bir beslenme programını benimsemek gerekir. Bunun yanı sıra beslenme düzeni, vitamin ve mineral takviyeleriyle desteklenmelidir.

Nasıl Sağlıklı Beslenilir?

Sağlıklı beslenme bir bütün olduğu için hayat tarzı haline getirilmelidir. Sağlıklı bir vücut için rutin haline gelmesi gereken bazı alışkanlıklar vardır. Bu alışkanlıklardan ilki öğünleri atlamamaktır. Öğünlerin vakitleri düzenlenmeli ve dengeli bir diyet oluşturulmalıdır. Vücudun ihtiyaçlarına cevap verilmeli, her besin grubundan yiyecekler beslenme düzenine dâhil edilmelidir. Bu besin grupları karbonhidrat, protein mineral ve yağdır. Her vücut biriciktir ve ihtiyaçları değişebilir. Bireyin ihtiyaçları ve sağlık koşulları göz önüne alınarak, her besin grubundan faydalanılmalıdır.

Günlük hayatın her noktasına sağlıklı beslenme alışkanlıkları serpiştirilmelidir. Bol bol meyve ve sebze tüketilerek, gerekli vitamin ve mineraller vücutta depolanmalıdır. Mümkün olduğu kadar kapalı ve hazır gıdalardan kaçınmak gerekir. Sağlıklı bir vücut için, günlük içilmesi gereken su miktarı 2-2,5 litredir. Metabolizmanın çalışması ve zararlı atıkların vücuttan uzaklaştırılması için su tüketimi şarttır.

Vitamin Ve Minerallerin Önemi

Dengeli ve sağlıklı beslenme yanında, vücudun ihtiyacı olan vitamin ve minerallerin de karşılanması çok önemlidir. Zinde olmak ve güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak için gıda takviyeleri gereklidir. Vitaminler, besinlerde bulunan ve vücuttaki farklı fonksiyonların çalışmasını sağlayan kimyasallardır. Mineraller de vitaminler gibi vücut için gereklidir. Vitamin ve mineraller, hücrelerin onarımını sağlar, bağışıklığı güçlendirir ve metabolizmanın dengeli bir şekilde çalışmasına yardım eder.

Vitaminler iki gruba ayrılır: suda çözünen ve yağda çözünen. Vücut, suda çözünen vitaminlerden gerek duyduğu kadarını alır ve geri kalanını boşaltım yoluyla vücuttan atar. Yağda çözünen vitaminlerse, vücutta uzun süre ve daha kolay depolanır. Vitaminler çok çeşitlidir. C, E, D ve B vitaminleri en çok duyduğumuz vitaminlerdir. Vitamin seçimi yapmadan önce, vücudu tanımak ve vücudun ihtiyaçlarını bilmek önemlidir. Mineraller de vücut fonksiyonlarının dengede kalabilmesi için yararlı elementlerdir. Kalsiyum, demir, çinko ve magnezyum gibi mineraller en önemli minerallerdir. Sağlıklı beslenme yoluyla ve takviye şeklinde vücudumuza alabileceğimiz mineraller, vücut tarafından üretilmez. Mineraller özellikler kemik sağlığı için gereklidir. Bunun yanında hücrelerin onarılmasını ve korunmasını, vücudun hastalıklarla savaşmasını sağlar.

Vücudun eksiklikleri gözlemlenmeli, bir uzman desteği almalı ve ihtiyaçları karşılanmalıdır. Sağlıklı beslenme, bir bütün şeklinde ele alınmalı ve hayatın her noktasına yerleştirilmelidir. Dengeli beslenerek ve ihtiyaç halinde takviyeler alarak, uzun ve kaliteli bir ömür geçirmek mümkündür.

Sürdürülebilir sağlıklı beslenme ve iyi yaşam dünyasına katılmak için FİTVİZİTE

 

Add to cart