D Vitamini Eksikliği Nasıl Giderilir?
D vitamini eksikliği, vücudun ihtiyaç duyduğu D vitamini miktarının karşılanmadığı manasına gelmektedir. Vücutta üretilebilen; ancak sınırlı şekilde depolanan D vitamini vücuttaki kemik ve diş yapısına katılır. Vücudu kansere karşı korur, bağışıklık sistemini güçlendirir, sinir sisteminin çalışmasında görev alır.
D Vitamini Eksikliği Belirtileri
D vitamini eksikliği herkeste aynı belirtileri göstermeyebilir. Bazen belirti dahi göstermediği durumlar yaşanabilir. D vitamini eksikliği yorgunluk ve genel vücut ağrıları şeklinde ortaya çıkabilir. D vitamini eksikliği arttıkça kaslarda güç kaybı, kemik ve eklemlerde ağrı şikayetleri, zayıflayan bağışıklık sisteminin yol açtığı enfeksiyonlar, uykusuzluk, baş ağrısı, depresyon ve saç dökülmesi gibi sorunlar ortaya çıkabilir. İleri düzeyde yaşanan D vitamini eksikliklerinde ise; kemik erimesi, kas zayıflığı ve yürürken düşme eğilimi görülmektedir. Çocuklarda uzun süreli genel D vitamini eksikliğinde raşitizm adı verilen, kemiklerde zayıflama ve yumuşama hastalığı ortaya çıkar. Raşitizm hastalığına yakalanan çocuklarda büyüme geriliği, el ve bacaklarda kemik eğriliği görülür. D vitamini eksikliğini gidermek için 3 yöntem bulunmaktadır; doğrudan belli sürelerde Güneş ışığına maruz kalmak, diyet programını düzenlemek ve D vitamini takviyesi almak.
D Vitamini Eksikliği için Güneş’e Çıkın
D vitamini eksikliği şikâyetleriniz varsa, vücudunuzun üretmesine imkân tanımak için Güneş’le temasınızı kesmeyin. Vücudun D vitamini üretebilmesi için, derinizin Güneş’le temas etmesi gerekir. Gün içerisinde en az 15-20 dakika, doğrudan Güneş ışığına maruz kalarak D vitamini üretimini başlatabilirsiniz. Gün içerisinde çok fazla kapalı alanlarda kalıyorsanız D vitamini eksikliği yaşıyor olabilirsiniz.
Beslenmenizi Düzenleyin
Vücudunuzdaki D vitamini eksikliğini gidermek istiyorsanız beslenmenizi yeniden düzenleyin. Günlük beslenme listenize süt, ayran, kefir, yoğurt, mantar, maydanoz, tereyağı, ton balığı, ısırgan otu, karaciğer, istiridye, yulaf, yumurta sarısı, somon, balık yağı ve tatlı patates ekleyerek D vitaminini gıdalardan temin edebilirsiniz.
D Vitamini Takviyesi Alın
D vitamini eksikliği yaşayanlar için seçeneklerden biri de D vitamini takviyesi almaktır. Gün içerisinde uzun sürelerde Güneş ışığına maruz kalmak cilt kanseri riskine yol açabilmektedir. Diğer yandan, gıda maddelerinde verimi artırmak için kullanılan hormonlar ve yanlış ilaçlamalar nedeniyle gıdaların besin değeri düşük durumda. Vücudumuz için gerekli olan D vitamininin tamamının gıdalardan karşılanması, pek mümkün olmamaktadır. D vitamini eksikliğini gidermek için takviye edici gıdalardan yararlanılabilir.